Badbevalling

Steeds meer vrouwen kiezen voor een badbevalling. Bij een badbevalling vindt een gedeelte of de hele bevalling in bad plaats. Veel vrouwen merken in de zwangerschap dat ze goed kunnen ontspannen in bad. Het warme water heeft vaak een pijnstillende werking. Deze werking kan je ook helpen tijdens je bevalling. Door de ontspannen en pijnstillende werking van het warme water, kun je de weeen beter opvangen en dat heeft vaak een positief effect op de duur en het verloop van de bevalling. Veel vrouwen kijken positief terug op een badbevalling. 

 

Voordelen van een badbevalling

    • Pijnstillende werking
    • Kleinere kans op een ruptuur of episiotomie (knip)
    • Je kan makkelijker bewegen en van houding veranderen, dit heeft vaak een positief effect op de duur van de bevalling.
 

Thuis of in het ziekenhuis

Een badbevalling kan in het Ikazia ziekenhuis, het Maasstad ziekenhuis en thuis. In één van de geboortesuites van het Ikazia Ziekenhuis staat een speciaal ‘bevalbad’. In het Maasstad kunnen we gebruik van een bevalbad van bevallingsbaden. Wil je graag thuis in bad bevallen, dan kan je een bevalbad huren bij bevallingsbaden. Bedenk goed waar je thuis het bevalbad wilt opzetten. Het is belangrijk dat er op dezelfde verdieping een kraan en een bed aanwezig zijn. Als je twijfelt of je huis geschikt is voor een bevalbad, bespreek dit dan met ons. Wij kunnen eventueel op huisbezoek komen om te kijken wat een geschikte ruimte is.  

 

Verloop badbevalling

Ontsluitingsfase
Een badbevalling heeft het meeste effect in de actieve fase van de bevalling. Dit betekent dat je regelmatige weeën hebt die elkaar snel opvolgen
en er meer dan 5 centimeter ontsluiting is. Ga je eerder in bad, dan heb je kans dat door de ontspannen werking van het bad de weeën afnemen.
Beval je thuis, dan is het handig als je weeë dat je partner alvast het bevalbad opzet, als je weeën beginnen. Ook als je in bad bent, kunnen wij de conditie van de baby goed in de gaten houden, door het luisteren naar de hartactie met de doptone. 

 

Na 90 minuten in bad, zien wij vaak dat de pijnstillende werking van het water vermindert. Daarom vragen wij na 90 minuten even het bad uit te gaan. Een goed moment om naar het toilet te gaan (een lege blaas bevordert de effectiviteit van de weeen) en eventuele onderzoeken te verrichten. 

 

Uitdrijvingsfase

De geboorte van je baby kan ook in het bevalbad. Je kunt in verschillende houdingen bevallen, bijvoorbeeld gehurkt, op handen en knieën of op je rug. Uit onderzoek blijkt dat houdingsveranderingen de uitdrijving kan verkorten. Tijdens de uitdrijving kunnen wij ook met de de doptone de conditie van de baby en de voortgang van de bevalling in de gaten houden. 

 

Als de baby geboren wordt kan de baby (als de situatie dit toelaat) 30 seconden onder water blijven. De baby krijgt dan nog zuurstof via de navelstreng.  Je mag de baby zelf boven water halen en op je borst leggen. Samen met de baby en je partner hebben jullie nu de tijd om rustig bij te komen van de bevalling, elkaar te leren kennen en (indien gewenst) borstvoeding te geven. Wat wij vaak merken is dat baby's die onder water geboren worden, meer ontspannen en rustiger zijn. Dit komt door de geleidelijke overgang van het warme water naar de koude buitenlucht. 

 

Nageboortetijdperk
Loopt de bevalling ongecompliceerd dan kan het nageboortetijdperk ook in bad plaats vinden. De placenta kan gewoon onder water geboren worden.

Indien gewenst kan de navelstreng ook in bad worden doorgeknipt, maar je kunt ook kiezen voor een (halve) lotus geboorte. 

 

Vaak zien we dat de moeder na 15 minuten uit bad wil. Het is fijn dat er dan een bed in de buurt staat waar je kuntd uitrusten. Ben je thuis in bad bevallen dan kunnen wij, als de situatie dit toelaat, samen met je partner en kraamverzorgster het bad opruimen. 

 

Houd er rekening mee dat er ook bij een badbevalling een onverwachte situatie kan optreden. Hierdoor kan het zijn dat wij je tijdens de bevalling vragen om uit het bevalbad te komen.

Onze Verloskundigen

  • Sandra BormanSandra Borman
  • Machelien LouterMachelien Louter
  • Marcella VinkMarcella Vink
  • Jeany BellaartJeany Bellaart