Anticonceptie

Na de bevalling komt je menstruatiecyclus, ook als je borstvoeding geeft, weer op gang. Geef je flesvoeding dan heb je vaak je eerste menstruatie ongeveer 6 weken na de bevalling, bij borstvoeding kan dit langer duren. Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt heb je een eisprong. Je bent dus al vrij kort na je bevalling vruchtbaar, zonder dat je hier vaak erg in hebt.


Het is daarom belangrijk om tijdens je zwangerschap en kort na de bevalling na te denken over welke anticonceptie bij je past. Wij helpen je bij het maken van deze keuze. Aan het eind van je kraamweek geven wij jou uitleg over je cyclus na de bevalling en welke vorm van anticonceptie bij jouw situatie past. Daarnaast geven wij  een informatiefolder over anticonceptie mee en kan je op de website meer informatie vinden. Zo kun je beslissen welke anticonceptie bij je past. 


Gaat je voorkeur uit naar een (hormoon)spiraal, dan kun je hiervoor terecht bij onze praktijk. Wij merken dat veel vrouwen het fijn vinden dat de spiraal wordt geplaatst door iemand die ze al kennen en waar ze vertrouwd mee zijn.

 

Ook als je niet bij onze praktijk bekend bent, kun je bij ons terecht voor informatie en het plaatsen of verwijderen van een spiraal. 

Er zijn twee verschillende soorten spiralen:

 

  • Hormoonhoudend spiraal
    Het hormoonhoudend spiraal geeft een kleine hoeveelheid levenorgestrel af. Hierdoor wordt de eisprong geremd en vormt zich een ondoordringbare slijmprop in de baarmoedermond. Hierdoor kunnen zaadcellen er niet doorheen. Ook bouwt het baarmoederslijmvlies niet op waardoor de menstruaties op termijn juist minder worden. De eerste 6 maanden heeft het spiraal nodig om zich te settelen. In deze periode kun je juist onregelmatig bloedverlies hebben.
    Er zijn twee soorten hormoonhoudend spiraal. De Mirena en de Kyleena. De laatste is lager gedoseerd qua levenorgestrel en is daardoor niet geschikt als je last hebt van overgangsklachten zoals onregelmatige of heftige menstruaties. Mirena en Kyleena zijn geregistreerd als anticonceptie voor 5 jaar, daarna moeten ze vervangen worden. Eerder laten verwijderen kan ook, bijvoorbeeld als er een kinderwens is. 
    Beide spiraaltjes kosten rond de 150 euro. Het plaatsen bij ons wordt door bijna alle verzekeraars vergoed. Soms gaat het wel af van je eigen risico. Check dit vooraf even bij je zorgverzekeraar.
  • Koperspiraal
    Het koperspiraal
    is een hormoonvrije vorm van anticonceptie. Het koper in het spiraal wordt geleidelijk afgegeven en zorgt ervoor dat zaadcellen afsterven. Hierdoor kunnen ze de eicel niet bevruchten. Er bestaan meerdere soorten koperspiralen, wij werken met twee hiervan: de T-safe en Ballerine. T-safe is het enige (koper) spiraal dat voor 10 jaar geregistreerd is. Je bent dus voor een lange tijd beschermd. De kosten van de T-safe zijn ongeveer 70 euro. 
    Een nieuw koperspiraal is de Ballerine. Deze is sinds het voorjaar van 2019 in Nederland te verkrijgen. Deze spiraal is geregistreerd voor 5 jaar. Het grote voordeel van de Ballerine is dat deze heel smal is en daardoor ook  goed geschikt  voor vrouwen die nog niet eerder een kind hebben gekregen. De kosten van een Ballerine liggen rond de 120 euro.
    Ook voor koperspiralen geldt dat het plaatsen door ons bijna altijd vergoed wordt. Een enkele keer gaat het af van je eigen risico. Check van te voren bij je zorgverzekeraar wat vergoed wordt. 

 

Op de website https://www.anticonceptie.nl/ kun je meer informatie lezen. 

 

Onze Verloskundigen

  • Sandra BormanSandra Borman
  • Machelien LouterMachelien Louter
  • Marcella VinkMarcella Vink
  • Jeany BellaartJeany Bellaart