Miskraam

Helaas gaat niet iedere zwangerschap goed en kan een miskraam niet voorkomen worden. Bij een miskraam is er sprake van een niet levensvatbaar kindje. De meeste miskramen vinden plaats voor de 12e week van de zwangerschap.

Bij een spontane miskraam, stoot je baarmoeder de zwangerschap af. Hoe een miskraam verloopt, verschilt per vrouw en zwangerschapsduur. 
Bij een miskraam krijg je vaginaal bloedverlies en meestal ook buikkrampen. Het bloedverlies is vergelijkbaar met een heftige menstruatie. Omdat het vruchtje meestal al enige tijd gestopt is met groeien – en heel klein is - is het vruchtje vaak niet te zien als je bloed verliest. Wel kun je mogelijk weefsel en bloedstolsels verliezen. Ben je langer zwanger dan heb je vaak meer bloedverlies en meer buikkrampen. Als al het weefsel - soms zie je een vruchtzakje - uit de baarmoeder is, neemt het bloedverlies af en worden de buikkrampen snel minder. Na een miskraam heb je nog ongeveer een week bloedverlies, vergelijkbaar met een menstruatie. Het kan ook zo zijn dat je lichaam de miskraam niet spontaan op gang brengt. In dat geval, kunnen wij je doorverwijzen naar de gynaecoloog. 


Denk je dat je mogelijk een miskraam hebt of maak je je hierover zorgen, neem dan gerust contact met ons op. Op deze website kun je meer lezen over het verloop en herkennen van een miskraam.

 

Een miskraam komt ongeveer bij 1 op de 10 zwangerschappen voor. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 4 vrouwen in haar leven een of meerdere miskramen krijgt. In deze cijfers zijn abortussen, mola zwangerschappen en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen niet meegerekend. Ook embryo’s in een vruchtbaarheidstraject zijn niet meegenomen in deze cijfers. Terwijl ook zij er toe doen. In de praktijk gaat het dus om nog meer vrouwen, om nog meer ongeboren kinderen.


Een miskraam heeft natuurlijk een lichamelijke, maar bovenal een emotionele impact. Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind. Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.


Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven wanneer het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt.

Deze tips hieronder kunnen helpen om je miskraam te verwerken

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan, niks is gek.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij ons.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
  • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven.
  • Vertel je kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.

 

Merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren, angstig of krijg je depressieve gevoelens? Zoek dan hulp om het verlies van je zwangerschap te verwerken. Het is belangrijk om hier niet mee te blijven lopen, ga op zoek naar de begeleiding die bij je past. 

Op deze website vind je praktische hulp(middelen):

  • Een checklist om te zien of je klachten mogelijk te maken hebben met je miskraam.
  • Tips en een handig stappenplan om je levende kind(eren) te vertellen over jullie verlies.
  • Suggesties om het gesprek met je partner op een prettige manier te voeren.
  • En vele ervaringsverhalen van vrouwen met een of meer miskramen.

Onze Verloskundigen

  • Sandra BormanSandra Borman
  • Machelien LouterMachelien Louter
  • Marcella VinkMarcella Vink
  • Jeany BellaartJeany Bellaart