Plaats van bevalling

In Nederland kun je, kiezen of je thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) wilt bevallen.
Als je zwangerschap goed verloopt, hoef je pas tijdens de bevalling te beslissen waar je wilt gaan bevallen. Het is wel belangrijk om tijdens je zwangerschap na te denken over waar je wilt bevallen. Het belangrijkste is dat jij je op je gemak/veilig voelt op de plek waar je bevalt, zodat je zo goed mogelijk kunt ontspannen.

 

Thuisbevalling

Verloopt je zwangerschap ongecompliceerd, dan kun je thuis bevallen. Veel vrouwen vinden het prettig om thuis te bevallen, omdat je vaak beter kunt ontspannen in je vertrouwde omgeving. Bij een thuisbevalling is er naast een verloskundige ook een kraamverzorgster aanwezig.
Het kan zo zijn dat er tijdens een thuisbevalling aanwijzingen zijn voor een eventuele complicatie, in dat geval zullen wij beslissen om naar het ziekenhuis te gaan.

 

Bevallen in het ziekenhuis

Als je in het ziekenhuis wilt bevallen, zonder medische indicatie, beval je poliklinisch. Wij begeleiden dan je bevalling, waarbij wij geassisteerd worden door een kraamverzorgster of verpleegkundige uit het ziekenhuis. Als er complicaties optreden, dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog. De bevalling wordt dan medisch en wordt verder begeleid door een klinisch verloskundige of een arts-assistent, zij werken altijd onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

 

Het is mogelijk in de volgende ziekenhuizen te bevallen:


Alle ziekenhuizen hebben voorlichtingsavonden die je gratis bij kunt wonen, zo kun jij een indruk krijgen in welk ziekenhuis je het beste op je gemak voelt. Houd er wel rekening mee dat een ziekenhuis 'vol kan liggen' op het moment dat jij gaat bevallen en dat wij in dat geval moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis.

 

Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen zonder medische indicatie dan betaal je, afhankelijk van je verzekering een ‘eigen bijdrage'. Over de hoogte van de eigen bijdrage kun je contact opnemen met het ziekenhuis of je verzekeraar. 

Onze Verloskundigen

  • Sandra BormanSandra Borman
  • Machelien LouterMachelien Louter
  • Marcella VinkMarcella Vink
  • Jeany BellaartJeany Bellaart