Medische echo

Tijdens de zwangerschap bieden wij verschillende echo onderzoeken aan. Jullie mogen zelf bepalen of jullie van deze onderzoeken gebruik willen maken. Het kan zo zijn dat er een medische indicatie is en dat wij extra echo's aanbieden, bijvoorbeeld bij verdenking van een (te)groot/ (te) klein kindje. Dit zullen wij tijdens de zwangerschap met jou bespreken. 


Wil je naast de standaard echo's een extra echo, dan kun je een pretecho bij ons laten maken. 
 

Vroege echo

De eerste echo is voor jullie waarschijnlijk de eerste kennismaking met jouw/jullie kindje. Voor veel zwangeren is de vroege echo toch vaak spannend, zit het goed? Is er sprake van een eenling of meerling? Hoeveel weken ben ik zwanger? Zien we het hartje kloppen? Dit begrijpen wij heel goed en daarom vinden wij het belangrijk om hiervoor de tijd te nemen.
De vroege echo wordt ook wel de vitaliteitsecho genoemd en maken wij rond de 8e week van de zwangerschap. Omdat de zwangerschap vanaf de 8e week goed in beeld kan worden gebracht. Deze echo wordt uitwendig (via de buik) gemaakt. Wanneer we de zwangerschap niet goed in beeld krijgen, kunnen we deze echo in overleg met jou inwendig (via de vagina) maken. Bij de vroege echo wordt er gekeken hoever de zwangerschapgevorderd is, of het hartje klopt, of er mogelijk sprake is van een meerling en of de zwangerschap in de baarmoeder zit.

 

Termijnecho

De termijnecho wordt rond de 10-12 weken van je zwangerschap gemaakt. Op basis van deze echo wordt de uitgerekende datum bepaald. Tijdens deze echo kunnen we ook de grote grove structuren van de baby beoordelen, bijvoorbeeld de armen en benen van de baby, ook kunnen we zien of de buikwand gesloten is. De termijnecho kan vaak via de buik worden gemaakt. 

 

13 weken echo (per 1 september 2021)

Tijdens de 13 weken echo, ook wel Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (ET-SEO) genoemd, wordt er gekeken naar de aanleg en ontwikkeling van de structuren en organen van de baby. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien; denk aan een open rug, een open scheldel, een waterhoofd, hartafwijkingen, breuk of gat in het middenrif/buik. De 13 weken echo wordt ook bij ons in de praktijk gemaakt, door Manon Broumels en Elma Nendels. Beiden zijn ET-SEO echoscopisten en hebben ruime ervaring. Meer informatie over de 13 weken echo vertellen wij je tijdens het spreekuur of kan je hier lezen. 

 

20 weken echo

Tijdens de 20 weken echo, ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd, wordt er gekeken naar de aanleg en ontwikkeling van de structuren en organen van de baby. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien; denk aan een open rug, een open scheldel, een waterhoofd, hartafwijkingen, breuk of gat in het middenrif/buik. Ook wordt er gekeken of de baby goed groeit, waar de placenta ligt en of er voldoende vruchtwater is. De 20 weken echo wordt ook bij ons in de praktijk gemaakt, door Manon Broumels en Elma Nendels. Beiden zijn SEO echoscopisten en hebben ruime ervaring. Meer informatie over de 20 weken echo vertellen wij je tijdens het spreekuur of kun je alvast in de folder 'informatie over de 20 weken echo' lezen. 

 

Groeiecho

Tijdens de zwangerschap beoordelen wij tijdens de standaard zwangerschapscontroles uitwendig onderzoek de groei van je baby door middel van het uitwendig onderzoek. Daarnaast verrichten wij standaard twee groeiecho’s, rond de 28-30 weken en 32-34 weken van je zwangerschap. Tijdens de groei-echo wordt de grootte van de baby ingeschat, hiervoor meten wij het hoofdje, buikje en het bovenbeen van de baby en de hoeveelheid vruchtwater. De metingen worden in een groeicurve uitgezet. Aan de hand hiervan kunnen wij inschatten of je baby groeit. 

 

Liggingsecho

Tijdens het uitwendig onderzoek voelen wij naar de ligging van de baby. Soms is de ligging moeilijk te bepalen, daarom maken wij rond de 34-36e week van de zwangerschap standaard een echo om de ligging te bevestigen. Soms combineren wij de groeiecho met de liggingsecho.
Ligt het kindje in hoofdligging dan is de kans nog vrij klein dat de baby draait. Als het kindje in stuitligging ligt zullen wij bespreken wat de opties zijn. Meer informatie over stuitligging kan je lezen in de folder 'Stuitligging en uitwendige versie'

Onze Verloskundigen

  • Sandra BormanSandra Borman
  • Machelien LouterMachelien Louter
  • Marcella VinkMarcella Vink
  • Jeany BellaartJeany Bellaart