Kinkhoestvaccinatie

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte, die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Bij jonge baby’s kan kinkhoest zeer ernstig verlopen; zij kunnen hierdoor een longontsteking of hersenschade door zuurstofgebrek oplopen en er zelfs aan overlijden. Je baby kan op de leeftijd van twee maanden worden gevaccineerd, de eerste maanden voor de vaccinatie is de baby niet beschermd tegen kinkhoest.

 

Om je pasgeboren baby tegen kinkhoest te beschermen kun je je vanaf de 22e week van je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. De antistoffen die in de vaccinatie zitten gaan via de placenta naar de baby, waardoor de baby beschermd is tegen kinkhoest vanaf de geboorte.
De vaccinatie is veilig voor de zwangere en de baby. Bijwerkingen van de vaccinatie kunnen zijn: slaperigheid, hoofdpijn of pijn op de injectieplek. Meer informatie over de kinkhoestvaccinatie kan je hier vinden.

 

Het CJG (consultatiebureau) verzorgt de kinkhoestvaccinatie. Ben je 22 weken of langer zwanger en heb jij de 20 wekenecho al gehad? Dan kun je tijdens het inloopspreekuur binnen wandelen voor de vaccinatie. Op de website van het CJG kun je kijken wanneer de inloopspreekuren zijn. 

 

Onze Verloskundigen

  • Sandra BormanSandra Borman
  • Machelien LouterMachelien Louter
  • Marcella VinkMarcella Vink
  • Jeany BellaartJeany Bellaart