Ik ben zwanger

Een positieve test betekent dat je zwanger bent, gefeliciteerd! Er breekt voor jou en je partner een nieuwe periode aan; wij begeleiden jullie graag hierin!

Na een positieve zwangerschapstest kun je je bij ons aanmelden. Dit kan telefonisch, via de website of op de praktijk. Samen met jou plannen wij een afspraak voor een echo en de eerste controle. Deze afspraak vindt plaats rond de achtste week van je zwangerschap.
Wij begrijpen goed dat de periode tussen de positieve zwangerschapstest en de eerste controle soms een spannende en lange periode kan zijn waarin je veel vragen hebt. Als je in deze periode ergens zorgen over maakt, vragen of klachten hebt: bel ons gerust!

 

Voeding en vitamines

Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, worden de organen van de baby al aangelegd. Het is daarom belangrijk, als je daar nog niet mee bent begonnen, direct te starten met 400-500 microgram foliumzuur en 10 microgram vitamine D per dag. Foliumzuur verkleint de kans op een baby met een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte. Vitamine D is belangrijk voor een goede botopbouw van je baby.

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Zo krijgen jij en je baby voldoende voedingsstoffen binnen; dit is voor de baby erg belangrijk om goed te kunnen groeien en door gezonde voeding voel jij je vaak een stuk fitter. Probeer goed te varieren met je voeding, vooral veel groente en fruit is belangrijk. Het is ook goed om voldoende af te wisselen met vis, peulvruchten, vlees en ei. 

Je mag in de zwangerschap vrijwel alles eten. Toch is er een aantal producten die niet goed zijn voor de ontwikkeling van je kindje: rauw vlees, rauwe vis en rauwe melkproducten en eet niet teveel producten met vitamine A. Ook is het belangrijk om je groente en fruit goed af te spoelen en te letten op goede hygiene.
Veel zwangeren vinden het lastig om te bepalen of een voedingsmiddel wel of niet verantwoord is. Op de website van het voedingscentrum vind je een handige app: de zwangerhap, waar je makkelijk kunt opzoeken of een bepaald voedingsmiddel wel of niet wordt afgeraden in de zwangerschap. 

Tijdens ons eerste telefonisch gesprek en tijdens het intakegesprek krijg je van ons informatie over voeding tijdens de zwangerschap. 

 

Medicatie

Niet alle medicatie kan veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Gebruik je medicatie en ben je zwanger of wil je zwanger worden, overleg dit dan met de arts die jou de medicatie heeft voorgeschreven. Samen met je arts kan er gekeken worden of je de medicatie 'veilig' kan gebruiken tijdens de zwangerschap of dat er gezocht moet worden naar een alternatief. Wij zullen tijdens het intakegesprek ook je medicatiegebruik bespreken. 

Het is ook belangrijk om met ons te bespreken welke medicatie je gebruikt zonder recept, bijvoorbeeld neusspray, keeltabletten. Geef het bij de apotheek of drogist aan dat je zwanger bent als je medicijnen gaat halen. 
Tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode mag je paracetamol gebruiken. Volg wel altijd de bijsluiter voor de dosis. Als je meerdere dagen paracetamol nodig hebt, is het belangrijk dat je dit met ons overlegt. 

 

Roken

Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor de baby. Niet alleen zelf roken, maar ook 'meeroken' kan nadeling zijn voor de zwangerschap. In sigaretten zitten schadelijke stoffen, zoals nicotine en koolmonoxide. Deze stoffen zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta, waardoor  er minder zuurstof naar de baby gaat. Niet alleen de doorbloeding van de placenta wordt minder, ook de schadelijke stoffen gaan door de placenta heen naar de baby. Hierdoor krijgt de baby minder voedingsstoffen en minder zuurstof. 

De gevolgen van (mee)roken kunnen zijn:

  • Een miskraam of vroeggeboorte 
  • Een lager geboortegewicht 
  • Aangeboren afwijkingen, bijvoorbeeld een klompvoetje, een lipspleet of hartafwijkingen
  • Placentaproblemen, de placenta kan door het roken in de zwangerschap loslaten
  • Problemen op latere leeftijd bij je kind, zoals astma, oorinfecties, verkoudheden, overgewicht of problemen met hart- en bloedvaten.
    Ook is er meer kans op het ontwikkelen van gedragsproblemen, zoals autisme en ADHD.
  • De baby kan geboren worden met een nicotineverslaving waardoor de baby onrustig en huilerig kan zijn
  • Een 2x hogere kans op wiegendood

Stoppen met roken vermindert de risico’s meteen! Ons advies, hoe moeilijk ook, is om te stoppen met (mee)roken. Vraag ons gerust om hulp. Meer informatie over roken en zwangerschap kun je hier lezen.

 

Alcohol

Alcohol wordt als je zwanger bent, zwanger wilt worden of als je borstvoeding geeft afgeraden. Alcohol kan schadelijk zijn voor de groei en ontwikkeling van je kind. Mogelijke risico's van alcoholgebruik zijn: schade aan de hersenen of organen van je kind, vroeggeboorte of laag geboortegewicht. De kans op deze schade neemt toe, naarmate je vaker of meer drinkt. Maar geen enkele hoeveelheid alcohol is veilig. Wil je met ons praten over je alcoholgebruik of heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op of lees hier meer informatie. 

 

Drugs

Het gebruik van drugs vergroot de kans op complicaties tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Dugsgebruik wordt dan ook sterk afgeraden als je zwanger bent, zwanger wilt worden of als je borstvoeding geeft. Het kan de ontwikkeling van je kind ernstig verstoren en verhoogt het risico op aangeboren afwijkingen. 

Het gebruik van drugs voor de zwangerschap, heeft ook invloed op de ontwikkeling. Het is belangrijk om ten minste drie maanden voordat je zwanger wilt worden te stoppen met drugsgebruik. Heb je tijdens je zwangerschap drugs gebruikt, dan is het belangrijk dat je dit met ons bespreekt. Wil je meer informatie over drugsgebruik of wil je er graag met ons over praten? Neem dan gerust contact met ons op, meer informatie kun je vinden op Jellinek.

Onze Verloskundigen

  • Sandra BormanSandra Borman
  • Machelien LouterMachelien Louter
  • Marcella VinkMarcella Vink
  • Jeany BellaartJeany Bellaart