De eerste dagen voor je baby

Je baby heeft 9 maanden veilig in je baarmoeder doorgebracht. Hier had je baby een constante temperatuur, continue toevoer van voeding en was je baby geborgen. Na de geboorte moet je kindje het allemaal zelf gaan doen, dit is heel erg wennen!
Je baby heeft de eerste periode nodig om te leren drinken, zichzelf op temperatuur te houden, de geborgenheid van de baarmoeder te missen en om te gaan met prikkels.  Wij en de kraamverzorgster zijn er om jullie te ondersteunen met tips, om je baby een zo goed mogelijke start te geven. 


Wat kom je tegen in het kraambed

Voeding voor de baby (drop down)

Welke voeding je aan je baby wilt geven, is een belangrijke keuze, niet alleen voor de ontwikkeling, maar ook voor de gezondheid van jou en de baby. Hierbij is het belangrijk dat je ook goed nadenkt welke voeding bij jou past en waar je je goed bij voelt. Wij zullen jullie hierin begeleiden.

Wil je meer weten over het geven van borstvoeding kom dan naar onze voorlichtingsavond of lees meer informatie op borstvoeding.com.


Misselijk en spugen (drop down)

Je baby kan de eerste dagen na de bevalling nog erg misselijk zijn. Dit komt doordat er soms nog wat vruchtwater, bloed of slijm in het maagje van je baby zit. Dit is voor het maagje van de baby niet prettig. Hierdoor kan je baby erg onrustig worden of gaan spugen. 

Als je merkt dat je baby erg misselijk is, houd je kindje dan rechtop tegen je aan en klop zachtjes op het ruggetje. Hierdoor kan je baby makkelijker spugen. Het kan ook helpen om het hoofdeinde van je baby iets hoger te maken of je baby in zijligging (onder toezicht) te leggen. De misselijkheid neemt vaak na twee dagen af. 


Temperatuur (drop down)

In de baarmoeder had je baby een constante omgevingstemperatuur van ongeveer 37 graden. Als je baby geboren is, is de omgevingstemperatuur 15 graden lager, een heel groot temperatuurverschil. Hierdoor kan de temperatuur van je baby gaan schommelen. Het is belangrijk je baby in het begin regelmatig te temperaturen en je baby te ondersteunen om zijn lichaamstemperatuur goed te houden. De eerste dagen is het goed om je baby een mutsje op te doen en buiten de wieg in een omslagdoek te wikkelen. Het kan helpen om het bedje van de baby voor te verwarmen met twee warme kruiken.
Heeft je baby een temperatuur lager dan 36,5 graden of hoger dan 37,5 graden, dan is het belangrijk dat je ons hierover belt. 

 

Plassen en ontlasting (drop down)

Het is belangrijk dat je baby binnen 24 uur na de geboorte heeft geplast, dit houden wij samen met de kraamverzorgster in de gaten. Je baby zal de eerste dagen nog niet zoveel plassen, dit komt doordat je baby nog niet zoveel voeding krijgt. Naarmate de baby meer voeding krijgt nemen ook de plasluiers toe. Aan het einde van de kraamweek plast de baby ongeveer 6-8 keer op een dag. 

Meconium is de eerste ontlasting van je baby. Meconium is donkergroen tot zwart kleur en kleverig van substantie. Meconium bestaat uit vruchtwater, afvalstoffen uit het vruchtwater, galstoffen en bloedresten. Na twee dagen verandert de ontlasting van de baby, deze wordt dunner en geler.
De eerste ontlasting komt meestal binnen 24 uur na de geboorte. Het is belangrijk dat je baby binnen 48 uur na de geboorte ontlasting heeft gehad. Dit houden wij ook in de gaten.
Hoe vaak een baby ontlasting heeft verschilt per baby en kan variëren van meerdere keren per dag tot eenmaal per week. 

 

Krampjes (drop down)

Veel baby’s krijgen ermee te maken: darmkrampjes. Dit ontstaat door de onrijpheid van de darmpjes van je baby. Voor de geboorte zijn de darmen nog niet actief, na de geboorte moeten ze wennen aan het verwerken van voeding. Hierdoor ontstaan er darmkrampjes. 

Darmkrampjes ontstaan vaak al snel na de geboorte en hebben een piek rond de 6 weken, daarna nemen de krampjes meestal af. Voor ouders kan het moeilijk zijn om te zien dat je baby veel pijn heeft en je voelt je vaak machteloos omdat het lastig is om je baby te troosten.

Je kunt darmkrampjes herkennen aan:

  • Je baby begint na de voeding of tijdens het slapen plotseling ontroostbaar te huilen

  • Tijdens het huilen trekt je baby de beentjes op en spartelt

  • Je baby is onrustig en maakt een gespannen indruk

  • Tijdens het huilen laat je baby veel windjes en/of poept

Krampjes kan je niet wegnemen, je kunt het wel proberen te verzachten door:

  • Je baby te troosten en vast te houden

  • Het buikje te masseren door rondjes te maken in de richting van de klok

  • De rug te masseren terwijl je baby op zijn/haar buikje op je onderarm rust 

  • Zachte fietsbewegingen te maken met de beentjes van je baby

 

Geelzien (drop down)

De meeste baby’s worden een paar dagen na de geboorte een beetje geel, dit is vaak normaal en gaat vanzelf over. Deze gele kleur wordt veroorzaakt door een afbraakstof (bilirubine) uit het bloed van je baby en wordt opgeslagen onder de huid.
Tijdens je kraambed houden wij samen met de kraamverzorgster de kleur van je baby in de gaten. Soms kan het zijn dat een baby te geel wordt omdat het de afbraakstof niet meer goed kan verwerken. In dat geval nemen wij wat bloed bij de baby af om te onderzoeken of het bilirubinegehalte verhoogd is. Een te hoog bilirubinegehalte kan gevaarlijk zijn voor de baby. Als het bilirubinegehalte te hoog is, overleggen wij met de kinderarts of het nodig is de baby op te nemen voor lichttherapie. 

 

Hielprik en gehoortest (drop down)
Tussen de 4e en 7e dag van de kraamweek komt een screener van het consultatiebureau bij jullie thuis langs voor de hielprik en gehoortest.

Bij de hielprik wordt er bloed uit de hiel van je baby afgenomen. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht op een aantal zeldzame ziektes onder andere:

  • Aandoening aan de schildklier

  • Aandoening van de bijnier

  • Bloedziektes

  • Taaislijmziekte

  • Aantal stofwisselingsziektes

Deze aandoeningen kunnen erfelijk zijn, maar komen gelukkig weinig voor. Helaas zijn deze aandoeningen nog niet te genezen, maar wel te behandelen met een dieet of medicijnen.


Gehoortest

Een goed gehoor is belangrijk. Als een kind niet goed hoort kan het bijvoorbeeld niet goed leren praten. Hoe eerder wordt ontdekt dat de baby niet goed hoort, hoe eerder de behandeling kan beginnen. Daarom wordt de gehoortest al snel na de geboorte bij jullie thuis verricht. 

Je baby merkt nauwelijks wat van de gehoortest, deze test doet geen pijn. Tijdens de test krijgt je baby een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht geluidje het oor in gezonden. Een gezond oor reageert hier op door geluid te maken. Dit geluid wordt opgevangen en gemeten door het apparaat, wat beoordeelt of het oor goed werkt.

Meer informatie over de hielprik en gehoortest kun je hier lezen. 


Vitamine D en K (drop down)

Vitamine D
Of je nu fles- of borstvoeding geeft, het is belangrijk om je baby vanaf dag 8 na de geboorte tot de leeftijd van 4 jaar, 10 microgram vitamine D per dag te geven. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.

Vitamine K
De eerste drie maanden maakt je baby nog geen vitamine K aan. Geef je volledig borstvoeding of krijgt je baby minder dan 500cc kunstvoeding? Dan is het belangrijk om je baby vanaf dag 8 tot 3 maanden, elke dag vitamine K druppels te geven.
Drinkt je baby meer dan 500cc flesvoeding dan mag je stoppen met vitamine K druppels. In flesvoeding zit dan namelijk voldoende vitamine K.

 

Consultatiebureau (drop down)
In je kraamweek bespreken we wat het consultatiebureau voor jou en baby kan betekenen. Als jij hiermee akkoord gaat, dragen wij aan het eind van de kraamweek de zorg van je baby over aan het consultatiebureau. Vanaf dat moment is het consultatiebureau je aanspreekpunt als het gaat om de ontwikkeling en verzorging van je baby. De wijkverpleegkundige van het consultatiebureau komt ongeveer 2 weken na de bevalling op huisbezoek om kennis te maken en te vertellen wat het consultatiebureau voor jou en je baby kan betekenen.

Onze Verloskundigen

  • Sandra BormanSandra Borman
  • Machelien LouterMachelien Louter
  • Marcella VinkMarcella Vink
  • Jeany BellaartJeany Bellaart