Verloop van de bevalling

Loos Alarm, harde buiken

De laatste weken van je zwangerschap kun je merken dat je lichaam steeds meer aan het voorbereiden is voor de aankomende bevalling. Je baarmoeder trekt af en toe samen, dit noemen we harde buiken of voorweeën. Soms kunnen deze harde buiken een pijnlijk of vervelend gevoel geven, maar deze kunnen ook gevoelloos verlopen. Deze harde buiken zorgen ervoor dat je lichaam zich steeds meer voorbereidt op de aankomende bevalling, maar is nog geen teken dat je bevalling gaat beginnen.

 

Je herkent harde buiken aan:

  • De harde buiken komen onregelmatig en er zitten vaak lange pauzes tussen;
  • De harde buiken zijn verschillend van sterkte en duur;
  • De harde buiken voel je niet door je gehele baarmoeder, maar vaak alleen boven of onderin.

 

Merk je dat je voornamelijk harde buiken hebt na een drukke dag, dat kan dit ook een teken zijn van je lichaam dat je te druk bent geweest.

 

Echt begonnen

De meeste bevallingen (ongeveer 90%) beginnen met weeën. Maar de bevalling kan ook beginnen met het breken van je vliezen. Je bevalling kent verschillende soorten fases.

 

Latente (begin) fase:

In de eerste fase van de bevalling zijn de weeën vaak nog kort, onregelmatig en nog niet zo pijnlijk, dit noemen wij de latente fase. Deze fase zorgt ervoor dat je lichaam zich voorbereidt op de bevalling. De voorweeen zorgen ervoor dat de baarmoedermond, die normaal ongeveer 4 centimeter lang is, verkort totdat de baarmoederhals helemaal is opgenomen door je baarmoeder. Hierbij ontstaat er vaak ook ontsluiting tot ongeveer 2-3 centimeter. De duur van deze fase is verschillend en kan variëren van 0-24 uur. Het is belangrijk om in deze fase nog afleiding te zoeken; ga zolang mogelijk door met je dagelijkse werkzaamheden, of probeer nog wat te rusten. Paracetamol en een warme douche, bad of kruik kunnen je door deze fase heen helpen.

 

Actieve fase

Heb je meer dan 3-4 centimeter ontsluiting, komen je weeën korter op elkaar dan 5 minuten en houden ze een minuut aan, dan is je bevalling echt begonnen. We  noemen dit de actieve fase. Je merkt dat in deze fase de weeën krachtiger worden en je goed moet focussen om de weeën op te vangen. Heb je goede krachtige weeën die lang aanhouden, steeds sterker worden en ben je voorbij de 4 centimeter dan duurt deze fase bij een eerste bevalling ongeveer 1 centimeter per uur. Ben je al een keer eerder bevallen dan kan dit een stuk sneller gaan.

We merken dat vrouwen het bij de laatste centimeters het moeilijkst hebben. De weeën zijn het krachtigst, volgen elkaar snel op en er ontstaat drukgevoel doordat het hoofdje steeds verder indaalt. Het is goed om je te realiseren dat als je in deze fase zit je er bijna bent!

 

Uitdrijving

Als er sprake is van volledige ontsluiting, een voldoende ingedaald hoofdje en goede persweeën, dan ben je de uitdrijvingsfase aangekomen.
Persweeën voelen anders dan een drukgevoel, persweeën zijn een reflex van je lichaam. Je kan het vergelijken met de braakreflex, je kunt het niet tegenhouden. Bij goede persweeën zien wij dat de vrouw de deze reflex niet kan tegenhouden en op gevoel meeperst. De duur van de uitdrijving varieert, bij een eerste bevalling duurt deze fase gemiddeld een uur, ben je eerder bevallen dan duurt deze fase gemiddeld 15 minuten.

 

Nageboortetijdperk

Jullie baby is geboren en wordt direct na de geboorte op je borst gelegd. Zo kunnen jullie rustig bijkomen en elkaar leren kennen. Ondertussen houden wij de conditie van jou en de baby goed in de gaten. Bij de baby nemen we na 1, 5 en 10 minuten de apgarscore af, deze vertelt ons wat de conditie van de baby is. Deze controles verlopen vaak ongemerkt.
De placenta wordt in deze fase ook geboren. Vaak merk je dat je na een periode rust, weer een aantal krachtige weeën krijgt, dit is een teken dat de placenta loslaat. Door nog een keer te persen, wordt de placenta geboren. De placenta en vliezen worden gecontroleerd of deze volledig zijn en of er geen afwijkingen aan te zien zijn. De placenta laten wij daarna aan jullie zien. Mits jullie de placenta niet willen bewaren, wordt de placenta weggegooid. Mocht er sprake zijn van ruptuur of een knip dan word je direct na de geboorte van de placenta gehecht.

Onze Verloskundigen

  • Sandra BormanSandra Borman
  • Machelien LouterMachelien Louter
  • Marcella VinkMarcella Vink
  • Jeany BellaartJeany Bellaart