Kraamzorg

Kraamzorg is uniek, behalve Nederland is er geen ander land waar vrouwen kraamzorg krijgen. De kraamverzorgende is er om jou en je partner te ondersteunen tijdens de kraamperiode, zodat jullie als gezin rustig kunnen herstellen van de bevalling en een zo goed mogelijk start krijgen.


De taken van de kraamverzorgster zijn

  • Dagelijks het herstel van de kraamvrouw controleren zoals, temperatuur, pols, verloop bloedverlies, hechtingen controleren.
  • Dagelijkse controles van de baby zoals, kleur, gewicht, temperatuur, drinken, ontlasting en plassen.
  • Begeleiding bij het geven van borst- en flesvoeding
  • Overleg met de verloskundige als het niet goed gaat met jou en de baby
  • Kleine huishoudelijke werkzaamheden; de was van jou en de baby, het bed verschonen, de babykamer en sanitair schoonmaken en de verzorging van de andere kinderen.

 

Hoeveel uur kraamzorg krijg je

Het aantal uur dat je kraamzorg krijgt, verschilt per situatie. Je hebt wettelijk recht op minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Tijdens het intakegesprek van de kraamzorg, wat plaatsvindt tijdens de zwangerschap, worden er afspraken gemaakt over het aantal uren waar jullie recht op hebben. Het standaard aantal uren kraamzorg is 49 uur. Soms gaan er wat uren af, bijvoorbeeld als je flesvoeding wilt gaan geven. Er kunnen ook uren bijkomen, bijvoorbeeld als er al meerdere kleine kinderen in het gezin zijn.
Hier zijn landelijk afspraken over gemaakt. Mocht tijdens de kraamtijd blijken dat jullie niet genoeg aan de uren hebben die afgesproken zijn, dan kunnen wij als verloskundige een indicatie tekenen voor extra uren. Het is dan ook mogelijk om de kraamzorg met extra dagen te verlengen.

 

Wat kost kraamzorg

Kraamzorg wordt grotendeels vergoed vanuit de basiszorgverzekering. De overheid heeft bepaald dat er voor kraamzorg een eigen bijdrage in 2020 geldt van 4,50 per uur, deze bijdrage moet je zelf betalen. Soms wordt dit bedrag vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Wil je weten wat je aan kosten kunt verwachten, dan kun je hierover het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar.

 

Welke organisatie

Er zijn verschillende kraamzorgorganisaties in onze omgeving. Je kunt kiezen voor een kraamzorgorganisatie waar jij je prettig bij voelt. Twijfel je bij welke organisatie je wilt inschrijven, laat het ons dan weten. Wij kunnen op basis van onze ervaringen je helpen met het zoeken naar een kraamzorgorganisatie die bij je past. Het is wel belangrijk dat je zorgverzekering een contract heeft met de organisatie. Informeer daarom altijd bij je zorgverzekeraar of ze een contract hebben. 
Wij hebben een goede en intensieve samenwerking met kraamzorg de Eilanden en kraamzorg Rotterdam. Maar werken ook veel samen met kraamzorg RSTkraamzorg de Waarden en kraamzorg SHG

Onze Verloskundigen

  • Sandra BormanSandra Borman
  • Machelien LouterMachelien Louter
  • Marcella VinkMarcella Vink
  • Jeany BellaartJeany Bellaart