De eerste controle

De eerste controle en echo vindt plaats rond de 8e week van de zwangerschap. Wij vinden het belangrijk dat je je op je gemak voelt bij ons. Daarom nemen wij tijdens de eerste controle uitgebreid de tijd om jullie wensen en behoeften te bespreken. Op die manier leren we elkaar goed kennen en kunnen wij onze zorg op jou afstemmen!

 
Ook bespreken we tijdens de eerste controle de volgende onderwerpen:

 

  •  Je persoonsgegevens/gezondheid/leefomstandigheden

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van je gezondheid en achtergrond, zullen wij jou veel vragen stellen. De vragen die wij stellen zijn onder andere: je ziektegeschiedenis, medicatie gebruik, operaties, allergieën etcetera. Wij zullen ook naar de gezondheid van je partner en familie vragen en of er mogelijk aangeboren en/of erfelijke afwijkingen binnen jullie familie voorkomen.

 

  • Bespreken verloop van eerdere zwangerschappen

Als je eerder zwanger bent geweest, zullen wij met je doornemen hoe je deze zwangerschap en bevalling hebt ervaren, hoe het is verlopen en of er nog verdere bijzonderheden zijn.

 

  • Uitleg geven over gezonde leefstijl en voeding

De manier waarop je eet, leeft en beweegt, is van invloed op jouw gezondheid maar ook op die van de ongeboren baby. Daarom geven we uitleg over het belang van gezonde voeding, het gebruik van sigaretten, alcohol en drugs, lichaamsbeweging en adviezen over het voorkomen van infecties.

 

  • Uitleg geven over mogelijke onderzoeken tijdens je zwangerschap

Wij geven uitleg over welke onderzoeken er tijdens de zwangerschap kunnen worden uitgevoerd, wij geven je informatie over het bloedonderzoek en termijnecho. Ook vragen we of je meer informatie wilt over prenatale screening.

 

  • Lichamelijke onderzoek

Wij meten je gewicht en je bloeddruk en nemen bloed bij je af. Je bloed wordt in het laboratorium onderzocht op: Bloedgroep, antistoffen, infectieziekten (HIV, Lues en hepatitis B), ijzer-, Vitamine D- en glucosewaarde. Op basis van je medische achtergrond of je beroep controleren wij je bloed ook op andere infectieziektes bijvoorbeeld de waterpokken en de vijfde ziekte.

 

Op basis van deze gegevens kunnen wij eventuele aandachtspunten voor de zwangerschap, bevalling en kraambed bepalen. Ook maken wij samen met jou een (behandel)plan voor de zwangerschap. Soms is het nodig om op basis van de eerste controle te overleggen met de huisarts of gynaecoloog of specialistische zorg in te schakelen, dit zullen wij met jou bespreken.

Onze Verloskundigen

  • Sandra BormanSandra Borman
  • Machelien LouterMachelien Louter
  • Marcella VinkMarcella Vink
  • Jeany BellaartJeany Bellaart